Dit rapport van Vilans geeft een interessante visie op de ouderenzorg in het jaar 2035. Het is in verhaalvorm geschreven zodat je als lezer goed een beeld krijgt van hoe de ouderenzorg er uit kan komen te zien.
Het beschrijft het dagelijkse leven van een thuiswonende oudere. Hierbij passeren de volgende thema’s de revue.
Hoe is de ouderenzorg georganiseerd in de toekomst
- Je blijft thuis wonen, ook op je oude dag
- Leven in een multi-generatie community waarin gezamenlijk geleefd wordt zonder bij elkaar de deur plat te lopen
- Netwerk van naasten zijn eerste schakel in verzorging. Wanneer deze delen van de zorg niet meer op zich kunnen nemen wordt de professionele zorg ingeschakeld.
- Je hebt een persoonlijk gezondheidsbudget waar je zelf mee kunt bepalen welke zorg je wilt inkopen. Dit betekent dus afwegingen maken wat jij als oudere belangrijk vindt in het leven, welke zorg hier het beste op aansluit en wat je kunt betalen. Hier kan je ter beeldvorming oefenen met het maken van deze afwegingen.
- Centraal in de zorgverlening staat hoe je zelfredzaam kunt blijven
In de onderstaande video kan je zien hoe het betrekken van naasten op dit moment al mogelijk wordt gemaakt met behulp van digitale middelen.
Rol en organisatie van hulpverlening in de toekomst
- Zorgorganisaties bestaan niet meer. Het zijn voornamelijk zelfstandige zorgprofessionals die aangesloten zijn op één zorgportaal vanwaaruit vraag en aanbod bij elkaar wordt gebracht.
- Hulpverleners zijn generalisten en vormen een community die elkaar ondersteunt. Kennis tussen hulpverleners wordt uitgewisseld zodat een hulpverlener breder ingezet kan worden en de cliënt sneller geholpen kan worden. Dit is bijvoorbeeld mogelijk door een slimme bril waarbij de andere hulpverlener of specialist kan meekijken met de situatie.
- Een zorgregisseur helpt met coördineren van complexere zorgvraag. Deze kan de regie overnemen wanneer deze niet meer gedragen kan worden door de oudere of door naasten
Digitale hulpverlening in de toekomst
- Er is één gezondheidsdossier met zowel behandel-, gezondheidsgeschiedenis en meetwaarden. Hier heeft de oudere regie op. Naasten en zorgprofessionals kunnen toegang gegeven worden tot dit dossier. Ook kan de regie hierop aan een ander worden overgedragen als de oudere niet (meer) de capaciteit heeft om dit te kunnen bevatten.
- eHealth, domotica en robotica ondersteunen om zelfredzaamheid te kunnen blijven en thuis te kunnen blijven wonen, bijvoorbeeld:
- automatische alarmering bij onwel worden
- huishouden en hulp bij verplaatsen door robots
- continu monitoring van belangrijke lichaamsfuncties om preventief aandoeningen te voorkomen of te waarschuwen als er opvallende afwijkingen zijn
In de onderstaande video kun je zien welke vormen van zelf meten nu al mogelijk zijn en welke voordelen dit heeft.
https://innovatievezorgorganisatie.nl/wp-content/uploads/Voorspellen-risicopatienten-wijk.jpg
Een vergelijkbaar visiedocument op de ouderenzorg is ontwikkeld door BeBright. Hierin staat onder andere de onderstaande visualisatie die mooi de ontwikkelingen weergeeft.
Wil je meer lezen over ontwikkelingen op het gebied van eHealth, kijk dan hier.