Ik hoor diverse zorginstellingen worstelen met het goed van de grond krijgen van een blended hulpverlening. Wil jij als zorginstelling hier beter gebruik van maken? Dan is deze blogreeks bedoeld voor jou!
In deze blogreeks beschrijf ik een stap-voor-stap methode om van zorgvisie tot een uitwerking van de daadwerkelijke hulpverlening te komen. Hierbij wordt rekening gehouden met de wensen en bezwaren van de klanten en de angsten van de behandelaren. Dit alles vertaalt zich in een begrijpelijk, inspirerend verhaal wat uitgedragen kan worden binnen de instelling.
De uitgangspunten die als basis gebruikt zijn bij de ontwikkeling van deze methode zijn:
- meer zelfredzaamheid en eigen regie in het behandelproces
- een betere win-win bij alle betrokkenen in de vernieuwing van zorgprocessen
- een blended hulpverlening creëren die werkt en gebruikt wordt
De aanleiding van deze blogreeks
Veel managers en innovatiemedewerkers hebben moeite in hun zoektocht naar hoe ze blended hulpverlening vorm kunnen geven. Ze geven aan door de bomen het bos niet meer te zien in de hoeveelheid van apps, gadgets, en innovatieve oplossingen. Ik hoor hierin de vraag naar een praktische handleiding:
“Hoe een werkende blended hulpverleningsproces te creëren op basis van concrete voorbeelden?”
Wat is blended hulpverlening? Blended hulpverlening houdt in dat de cliënt zowel op een traditionele offline manier zorg verleend krijgt als op een digitale manier. Voorbeelden hiervan zijn:
|
- optimaal gebruik maakt van de sterke kanten van mens en techniek,
- waarbij de zorg goed inspeelt op de behoeften van cliënten, verwanten en medewerkers,
- en die tevens van hoge kwaliteit en efficiënt is.
Vele zorgorganisaties zijn met blended hulpverlening aan het experimenteren. Sommigen lukt het om een blended hulpverlening neer te zetten, maar velen ook niet. Vaak worden nieuwe digitale tools (tablets, apps, online platformen, etc.) als los onderdeel in een bestaande manier van werken gepropt. De verwachting is dat dit de hulpverlening verbetert, maar de praktijk wijst vaak anders uit. Waarom wil het toch niet lukken?
Methode om zorgvisie concreet te maken
In deze blogreeks neem ik je stap voor stap mee in een methode. Deze helpt je hoe je een concrete visie op blended hulpverlening kunt ontwikkelen die een aansluitend geheel vormt en waarbij de afzonderlijke onderdelen elkaar versterken. Ik noem dit ook wel de blended hulpverlening vanuit een holistische gedachte. Het is een methode die je helpt om stapsgewijs van een abstracte toekomstvisie te komen tot een concrete manier van blended hulpverlenen. Hierbij wordt tevens gedacht vanuit de win-win van alle betrokkenen.
De situatie van een zelfstandig wonende cliënt staat in de reeks centraal. Deze situatie speelt bij verschillende vakgebieden af zoals de geestelijke gezondheidszorg, ouderen zorg, buurtteamzorg en verstandelijk gehandicapten zorg.
Met dank aan Denise, Marieke, Martine, Johan, Geert en Gerwin
voor het geven van feedback tijdens het schrijfproces.