Vertaling van de zorgvisie naar een praktijkverhaal
In dit voorbeeld wordt het effect van de blended hulpverlening beschreven voor de gemeente. Deze hulpverlening is gericht op een zelfstandig wonende jongvolwassen man in 2021, met een licht verstandelijke beperking met een lichte vorm van autisme. Deze voorbeelden zijn gebaseerd op de output van de stappen uit het vorige hoofdstuk.
Als laatste wordt er kort een beeld geschetst wat de dienstverlening voor de gemeente zou kunnen betekenen.
Perspectief gemeente
De gemeente is erg blij met de werkmethode van HbT. Ze hebben veel vrijwilligers in de stad erbij gekregen die erg goed werk leveren. Hierdoor worden er nu meer dingen in wijken opgepakt wat een positief effect heeft op de wijk. Zo worden vele ouderen geholpen bij het doen van de boodschappen en het uitvoeren van kleine klusjes in en rondom huis (lamp aan het plafond vervangen, onkruid wieden, ramen zemen, etc.). Sommigen hebben na verloop van tijd betaald werk gevonden naar aanleiding van het gelegde contact via vrijwilligerswerk. Hierdoor bespaart de gemeente kosten op de Wajong/bijstandsuitkering.
Hiervoor zorgden een deel van de doelgroep die zelfstandig woonde zonder begeleiding, voor problemen in de wijk. Op deze jongeren was moeilijk vat te krijgen. Maar nu worden ze geholpen in het opbouwen van een goed sociaal netwerk wat preventief helpt. En tevens hebben ze diverse mogelijkheden om snel contact te krijgen met de hulpverlening, op een manier die zij prettig vinden.
Met dank aan Denise, Marieke, Martine, Johan, Geert en Gerwin
voor het geven van feedback tijdens het schrijfproces.